đź•Ś Her er en smak av Istanbul - og andre eksotiske reiser  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Smaken av Istanbul

/ Med Vidar Bergum som smaksguide

27. sept / 6 dager / Reiseleder: Kamilla Skaug

Savner du litt krydder i tilværelsen? For den matglade kommer denne turen til å bli rene drømmereisen! Dette er nemlig en mat- og kulturreise til en av verdens mest spennende matbyer - og vi har med vår egen smaksguide på reisen.

Matskribent og forfatter Vidar Bergum skal guide oss gjennom de enorme matmarkedene, plukke ut de beste råvarene, og sammen med ham skal vi lage de herligste retter med krydderdufter og smaker som ganske sikkert kommer til å leve videre i både hverdags- og søndagsmiddagene dine i lang tid framover ...

🕌 Vi skal selvsagt ogsĂĄ pĂĄ sightseeing i det historiske Istanbul, hvor blant annet Hippodromen, Den blĂĄ moskĂ© og Hagia Sofia stĂĄr pĂĄ lista - og Vidar tar oss ogsĂĄ med til "sitt" nabolag, hvor turister flest ikke finner veien.

Les mer om turen her

/ Hvem er Vidar Bergum?

Vidar er matskribent og en matglad fyr som bor i Istanbul, han driver bloggen Et kjøkken i Istanbul og har gitt ut tre kokebøker, Hummus & granateple, Aubergine & tahini og splitter nye Nydelig! Spennende mat full av smak, med vegetarisk mat. (Cappelen Damm).

Vidar er selvsagt vel bevandret på Istanbuls markeder, og selv om du har opplevd det eldgamle markedet Grand Bazaar og Kryddermarkedet før, blir det en helt annen opplevelse med en kjentmann som vet hvor godbitene finnes ...

Lyst å være med?
Tyrkisk mat passer godt til norske ganer: Den er mild, har velkjente smaker og er lett ĂĄ lage.
Vidar Bergum

Møt Vidar i vår Reisekafé

NĂĄr: Torsdag 3. mars kl. 12.30
Hvor:
Logg deg inn pĂĄ Facebook: Escape Live

Krydder i knallfarger som ser ut som kunstverk, eksotiske frukter du knapt har hørt om – langt mindre smakt – ferske råvarer så langt øyet rekker og et salig og herlig mylder av mennesker og inntrykk.

Bli med og utforsk Istanbul sammen med vår egen smaksguide Vidar Bergum i denne sendingen av Escape Live. Her får du også høre mer om turen vår til Istanbul. Vera K. Sletto, avdelingsleder for temareiser på Escape Travel, vil lede samtalen.

Link til sendingen

Litt mer krydder i hverdagen?

/ Oppskrifter pĂĄ tyrkisk mat

Hvorfor ikke tjuvstarte litt og prøve deg på noe fra det tyrkiske kjøkkenet? Her er to oppskrifter fra Vidar Bergums kokebok Aubergine & tahini med hverdagsretter fra Tyrkia og Midtøsten.

Les mer om turen til Vidar her

/ Menemen - tyrkisk eggerøre med tomat og paprika

Menemen er dronningen av tyrkiske eggeretter. Alle har sin måte å lage den på, men ett punkt er mer kontroversielt enn noe annet. Skal den lages med eller uten løk? Da en av Tyrkias mest kjente matpersonligheter tok opp spørsmålet på Twitter, fikk han hundretusenvis av tilbakemeldinger. Debatten raste landet over i flere dager, med et engasjement bare tyrkere kan vise. Det var ikke åpenbart hvilken side som var i flertall.

Selv synes jeg sødmen fra løken tilfører en ekstra dimensjon som balanserer tomatene godt, særlig om tomatene ikke er perfekte solmodne. Det er likevel ikke alltid jeg har særlig lyst til å kutte og surre løk når jeg står opp på morgenen. Jeg har lagd den mange nok ganger til å kunne love at menemen er en god start på dagen, med eller uten løk. Gir 2–4 porsjoner.

Ingredienser:

  • 2 ss olivenolje
  • 0,5 mellomstor løk, finhakket (kan sløyfes)
  • 3–4 tynne grønne, tyrkiske paprika eller 0,5 grønn paprika, finhakket
  • 2 mellomstore (250 g) tomater, delt i to
  • 2 ss finhakket bladpersille, pluss ekstra til garnityr (kan sløyfes)
  • 4 egg
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det:

  1. Varm en stor tykkbunnet stekepanne over medium varme. Ha i olivenolje og fres løk og paprika til de er myke, men ikke har fått farge, 8–10 minutter. Rør jevnlig.
  2. Samtidig, rasp tomatene med kuttsiden mot den grove delen av et rivjern, sĂĄ skallet blir igjen. Kast skallet. Visp eggene i en bolle med litt salt og pepper.
  3. Når løk og paprika er myke, ha raspet tomat og bladpersille i pannen. Surr videre i 5–10 minutter så smakene får satt seg. Rør jevnlig.
  4. Skru ned varmen til lav. Ha i eggene. Rør mer eller mindre konstant til eggene er slik du liker dem. Selv synes jeg menemen er best når den er litt løs og rennende. Server med en gang med litt ekstra bladpersille over.

/ Tyrkisk linsesuppe

Linsesuppe er kanskje den mest tradisjonsrike og populære av dem alle. Historien går tilbake til det gamle testamentet, hvor Esau, sønn av Isak, gir opp sin fødselsrett til broren Jakob for en bolle av «det røde». Årtusener etter at historien ble fortalt første gang, er suppen fremdeles allestedsnærværende i regionen.

Det er mange måter å lage linsesuppe på. Dette er en klassisk variant, og den jeg lager aller oftest. I Tyrkia er det vanlig å også ha i en liten potet, skåret i små terninger, men selv foretrekker jeg suppen uten. For variasjon, kan du tilsette en liten teskje krydder du liker, spisskummen eller den marokkanske krydderblandingen ras-el-hanout gjør seg godt. Gir 4 porsjoner.

Ingredienser

  • 3 ss olivenolje
  • 1 mellomstor løk, skrelt og finhakket
  • 1 mellomstor gulrot, skrelt og raspet
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss tomatpurĂ©
  • 1 ts sukker
  • 2 dl tørre røde linser
  • 1,2 l vann eller kraft
  • 1 sitron, i bĂĄter, til servering
  • frisk bladpersille, finhakket, til servering (kan sløyfes)
  • salt og pepper
  • Chilismør
  • 3 ss smør eller olivenolje
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + vanlige chiliflak etter smak

Sånn gjør jeg det:

  1. Varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Ha i olivenolje og fres løk og gulrot til løken er myk, men ikke har fått farge, 8–10 minutter. Rør jevnlig.
  2. Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker. Fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha i de røde linsene. Bland godt sammen. Ha deretter i vann eller kraft, samt litt salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til linsene er gått helt i oppløsning, 15–20 minutter.
  3. Kjør suppen fin med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Sett til side noen minutter.
  4. Samtidig, smelt smør i en liten kasserolle eller stekepanne over medium varme. Så snart det bobler, trekk av varmen og bland inn chiliflak.
  5. Server suppen med en liten skje chilismør og litt bladpersille på toppen, og sitronbåter ved siden av.
Lyst ĂĄ bli med Vidar til Istanbul? Les mer her

Flere eksotiske reiser:

27. sept / 11 dager / Reiseleder: Anne Bisgaard
8. okt / 17 dager / Reiseleder: Gunnar Skjolden
1. des / 15 dager
8. mai / 9 dager / Reiseleder: Gunnar Skjolden
31. aug / 9 dager / Reiseleder: Svend Waage
8. sept / 9 dager / Reiseleder: Svend Waage
3. nov 2022, 2. feb 2023, 2. nov 2023 / 15 dager
21. okt 2022 / 10 dager / Reiseleder: Torild Karlsen
31. okt 2022 / 17 dager / Reiseleder: Geir Toverud
18. nov 2022 / 14 dager / Reiseleder: Kamilla Skaug
22. nov 2022 / 12 dager / Reiseleder. Anne Marthe Barfod
6. feb 2023 / 15 dager / Reiseleder: Kamilla Skaug
27. mars 2023 / 17 dager / Reiseleder: Kamilla Skaug
Kypros, Israel, Efesos, Athen og Olympia med Celebrity Apex
11. jan 2023 / 31 dager
6. des 2023 / 34 dager

Temakvelder, foredrag, livesendinger

Vi byr pĂĄ masse spennende reiseinspirasjon, og derfor har vi laget en egen side med oversikt over alt sammen. Ikke gĂĄ glipp av reisetreffet vĂĄrt pĂĄ Det Norske Teatret eller livesendingene vĂĄre pĂĄ Facebook.

Se hele oversikten her

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du tidligere har reist med oss eller har meldt deg pĂĄ nyhetsbrev. Meld deg av vĂĄrt nyhetsbrev.

Escape Travel AS, Fredrik Selmers vei 6, 0663 Oslo