Linsesuppe er kanskje den mest tradisjonsrike og populære av dem alle. Historien går tilbake til det gamle testamentet, hvor Esau, sønn av Isak, gir opp sin fødselsrett til broren Jakob for en bolle av «det røde». Årtusener etter at historien ble fortalt første gang, er suppen fremdeles allestedsnærværende i regionen.
Det er mange måter å lage linsesuppe på. Dette er en klassisk variant, og den jeg lager aller oftest. I Tyrkia er det vanlig å også ha i en liten potet, skåret i små terninger, men selv foretrekker jeg suppen uten. For variasjon, kan du tilsette en liten teskje krydder du liker, spisskummen eller den marokkanske krydderblandingen ras-el-hanout gjør seg godt. Gir 4 porsjoner.
Ingredienser - 3 ss olivenolje
- 1 mellomstor løk, skrelt og finhakket
- 1 mellomstor gulrot, skrelt og raspet
- 3 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts sukker
- 2 dl tørre røde linser
- 1,2 l vann eller kraft
- 1 sitron, i bĂĄter, til servering
- frisk bladpersille, finhakket, til servering (kan sløyfes)
- salt og pepper
- Chilismør
- 3 ss smør eller olivenolje
- 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + vanlige chiliflak etter smak
Sånn gjør jeg det:
- Varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Ha i olivenolje og fres løk og gulrot til løken er myk, men ikke har fått farge, 8–10 minutter. Rør jevnlig.
- Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker. Fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha i de røde linsene. Bland godt sammen. Ha deretter i vann eller kraft, samt litt salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til linsene er gått helt i oppløsning, 15–20 minutter.
- Kjør suppen fin med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Sett til side noen minutter.
- Samtidig, smelt smør i en liten kasserolle eller stekepanne over medium varme. Så snart det bobler, trekk av varmen og bland inn chiliflak.
- Server suppen med en liten skje chilismør og litt bladpersille på toppen, og sitronbåter ved siden av.
|