Wenche skriver ukens nyhetsbrev: Bli med på et dypdykk i et annerledes land!  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Vår eminente skribent Ingun er fortsatt på ferie og denne uken er det min tur til å velge et tema for ukens nyhetsbrev. Vi har nettopp publisert ny tur til Japan i påsken 2024, så da er det naturlig at den blir tema. Men, vi har også fylt på med litt generell reiseinspirasjon.

Det er over 20 år siden jeg var i Japan for første gang. Den gang på jobb for å lære opp SAS-personell. Jeg spiste sushi og drakk sake for første gang, opplevde onsen for første gang og spiste lunsj med en mannlig kollega under et kirsebærtre i blomst helt uvitende om betydningen... Mange av de jeg møtte for 20 år siden har jeg fortsatt kontakt med. De ble venner for livet og de har vært her i Norge på besøk og jeg har vært tilbake mange ganger.

Hovedtema for turen vår i mars er selvfølgelig sakura - blomstringen som betyr så mye for japanerne. De elsker denne tiden og de markerer den på alle mulige måter. Det er en fryd å være i Japan akkurat under blomstringen - man blir euforisk. På vår tur starter vi i hovedstaden Tokyo og vi blir "blåst av banen" allerede første dag. Her er det skyskrapere og high tech blandet med eldgamle templer og lange tradisjoner. Vi skal rundt, vi skal bli kjent, vi skal se og oppleve mye. Så drar vi opp i fjellene til Hakone for å prøve onsen. En eldgammel tradisjon hvor kvinner og menn, hver for seg, nyter varme kilder og et vaskerituale du neppe har opplevd maken til andre steder.
Videre reiser vi med Shinkansen til søvninge landsbyer i de japanske alper. Vi vandrer langs den gamle edo-ruten og får oppleve landsbygda. Turen går videre til Kyoto som er Japans kulturelle hovedstad med templer, helligdommer og keiserpalasser. Og selvfølgelig de mystiske geishaene. Vakre hager og tradisjonelle tehus for ro, avslapning og meditasjon. Vi skal besøke både Ginkaku-ji (Sølvtempelet) og Kinkaku-ji (Gulltempelet), vi skal vandre langs kanalen på Philosopher walk og bare nyte vakre omgivelser og blomstring.
Vi avslutter i Osaka som er kjent som mathovedstaden i Japan. Her blir det en blanding av neonskilt, shopping, slott og spennende mat. For de som vil, blir det foodietur i Namba og herlige smaker.

Wenche, ukens nyhetsbrevforfatter-vikar

Japan i kirsebærblomstringen

/ 25. mars / 15 dager

Japan er på sitt aller vakreste når det er vår. Når kirsebærtrærne sørger for at både by og land fargelegges i rosa og hvitt. Skjønnhet, eleganse og symbolikk. Men her er mer: Kulturkræsj og neonlys i sterk kontrast til tidløs eleganse. Vi skal utforske, oppdage, lære, bli overrasket og imponerte. Være «lost in translation and directions» – så plutselig på sporet igjen.

Tokyo – en av verdens største byer og over 12 millioner innbyggere. Her kolliderer den moderne forbrukermentalitetens travle energi med det tradisjonelle og åndelige. Det er hektisk, men allikevel balansert, med en god porsjon østlig ro. Gateliv er nesten en egen vitenskap. Tegneserie-inspirerte kostymer i alle farger og frisyrer av en annen verden, gir uttrykkene «trendy» og «hipt» en ny mening. Harajuku og Shibuya er bydelene for mote og trender.

Hakone er en nydelig nasjonalpark som ligger like sør for Mount Fuji og ikke langt fra Tokyo. Etter noen spennende, men travle dager i storbyen, kommer hvilepulsen. Naturen briljerer her. Med elver, naturen, varme kilder og omgivelsene. En annen verden.

Kyoto viser oss hjerte og sjel av det tradisjonelle og kulturelle Japan. Her er en overflod av vakre buddhist-templer og shintohelligdommer. Ingen er like. Vakkert anlagte hager og parker pynter opp. Moderne storby med sin del av neonblinkende lys og høye bygninger. Med tradisjonsrike og vakre tehus i bakgater og sidegater til forretningsbygg og shoppingsentre. Kanskje skimter vi hvitsminkede, feminine, litt mystiske maikoer/geishaer i utsøkte og fargerike silkekimonoer som haster forbi i Gions stemningsfulle smågater.

Japan er helt spesielt - les mer her

Så mange spennende smaker og lukter, og en sashimi som virkelig smelter på tunga!

Maten i Japan

Japansk mat er kjent for sin raffinerte smak og visuelle presentasjon. Visste du at tradisjonell japansk matkultur står på UNESCOs liste over immateriell kulturarv? Det sier litt!

Kaiseki er et godt eksempel på hvorfor. Her er det en tanke bak hver minste detalj og måltidet består ofte av mange små retter. Det er en helt spesiell etikette knyttet til måltidet og rettene skal spises i en bestemt rekkefølge. Spisepinnene må behandles med respekt. De er mer enn et redskap for spising og det kan oppleves som veldig uhøflig om man håndterer disse feil. Samtidig forstår de at turister ikke er vant med dette, og deler ut kniv og gaffel til de som helst vil ha det.

Det er mye spennende å velge i av sushi og sashimi, ramen og tempura eller teppanyaki. Alt er velsmakende og ferske råvarer er en selvfølge. Mange vil prøve Kobe-biff eller Wagyu-biff av japansk svart storfe. Shabu shabu er den beste måten å spise kjøttet på (etter min mening). Man får tynne skiver av kjøttet sammen med grønnsaker og koker det selv i en hotpot.

På markeder kan man smake på mat som er saltet, fermentert, kokt, tørket eller stekt. Det er så spennende å bare la seg rive med og la smaksløkene få en utfordring eller to. Vi skal på matmarkeder og oppleve det ekte og genuine i japansk kjøkken flere steder. Du vil garantert få tilbud om å smake noe du ikke har smakt før og jeg vil anbefale Japansk Kulefisk - den kan bare tilberedes av noen få, spesielt utdannede kokker og er en "farlig" delikatesse. Spenning medfølger!

Japansk matkultur blir vi godt kjent med på tur

Hiroshima

Å komme til denne byen er en sterk opplevelse. Jeg gråt for alle skjebnene, barna og de etterlatte. Det er nesten ikke mulig å ta inn over seg hva som har skjedd. Men på Peace Memorial Museum er veldig mye dokumentert og beskrevet godt. Det er dystert, men allikevel et besøk jeg ikke ville vært foruten. A-Bomb Dome står uberørt og vitner om ødeleggelsene, Cenotaph-monumentet fra 1952 med alle navnene på de som omkom under bombingen.

Jeg kjøpte boken Sadako and the Thousand Paper Cranes, skrevet av Eleanor Coerr. Den handler om en mor som mistet sin datter og er sterk, men jeg anbefaler alle å lese denne.

Et besøk til Miyajima-øya som ligger bare en kort ferjetur fra Hiroshima får vi med oss. Den ikoniske tori-porten som "flyter" i vannet foran Itsukushima-helligdommen er en vakker ramme rundt et fredfullt sted omkranset av vakre fjell. I Hiroshima har de en lokal variant av okonomiyaki, en deilig og mettende pannekake-lignende rett laget med ulike ingredienser som kål, nudler, egg og kjøtt eller sjømat. En gastronomisk opplevelse!

Bli med på utflukt til Hiroshima

Nara

Denne byen er rik på historie, naturlig skjønnhet og masse historie. Her finner man templer, helligdommer og vakre parker. Parkene er ubeskrivelig vakre under blomstringen. Over alt er det frittgående hjort som gjerne lar seg fotografere og som setter stor pris på en godbit. Hjorten er dessuten det nasjonale symbolet for Nara. I Tōdai-ji templet fra 700-tallet finner man en gigantisk bronsestatue av Buddha, kjent som Daibutsu, som er en av verdens største statuer.

I parken finner man flere flere templer, helligdommer og vakre hager som alle er en viktig del av Naras kulturarv. Et stopp ved Kasuga Taisha Shrine som er av de viktigste shinto-helligdommer i dette området og som er kjent for sine mange tusen steintorii-porter og 3000 lanterner i stein som fører opp til helligdommen. Den har en imponerende arkitektur og er spesielt vakker under den årlige Lantern-festivalen, når tusenvis av lanterner blir tent og skaper en magisk atmosfære.

Bli med på utflukt til Nara

Bokanbefaling

/ "Alt dette er Tokyo" av Ina Strøm

Skal du til, eller har du lyst til å reise til Japan, vil jeg på det varmeste anbefale denne boken da den er både velskrevet, underholdende og flott illustrert. Sider ved den japanske kulturen (bl.a i forhold til onsen og etikette) blir beskrevet på en morsom måte. Forfatteren tar for seg mennesketyper og historier fra tolv av Tokyos unike nabolag - fra gateplan. Ekte og ærlig, for hun bruker egne erfaringer, byr på seg selv og i møte med en svært annerledes kultur blir dette fornøyelig lesing. Hvordan er det å være norsk og å ha med seg norsk kultur i sekken, i møte med det japanske? Det er Ina god på å fortelle i sin bok.

Ler mer om vår reise i mars her

Avslutningsvis legger jeg ved noen private bilder som jeg har tatt på turer jeg har vært i dette vakre landet. For å gi deg litt ekstra reiseinspirasjon ☀️

God sommerhelg!

Drømmereiser med ledig plass i 2024:

2. januar / 17 dager
17.januar/ 13 dager
19. januar / 22 dager
14. februar / 13 dager
1. mars / 19 dager
7. mars / 12 dager
11. mars / 10 dager
13. mars / 12 dager
20. mars / 14 dager
18. april / 9 dager
26. april / 15 dager
8. juni / 17 dager

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du tidligere har reist med oss eller har meldt deg på nyhetsbrev. Meld deg av vårt nyhetsbrev

Carpe Diem (en avdeling i) Escape Travel AS, Fredrik Selmers vei 6, 0663 Oslo