Det hører til det å reise at vi gjerne vil bli blendet av eksotiske, fargerike og annerledes vekster som vi ikke har hjemme. Denne uka løfter vi frem det mer staute og stoiske oliventreet som spiller en hovedrolle i Sør-Europa.
Tenk å sitte på bakken i skyggen av et gammelt oliventre. Filosofere litt over livet. Myse opp på sola gjennom sølvfargede blader i ulike nyanser av skjønt og grønt. Lene seg mot en krokete og levende stamme som har røttene langt nede i jorda. Alt vitner om erfaring - hundrevis eller mer enn tusen år i det å være landskapets vokter. Symbolsk og historisk sett er oliventreet også viktig. Både i gresk og romersk mytologi nevnes treet som et symbol for et vellykket tokt. Bibelen har også flere referanser til oliventreet. Selv Noah er nevnt - han trengte hjelp fra ei due for å se om vannet hadde trukket seg tilbake. Fuglen kom tilbake med en olivengren i nebbet. Med andre ord: alt vel. En olivengren står seg fortsatt som et tegn for fred.
Det er ikke alle forunt å elske smaken av selve frukten, men den gylne olivenoljen har alle et forhold til. Har du stoppet opp og tenkt hva et enkelt oliventre eller en stor olivenlund betyr for bonden? Hva skjer videre?
Visste du at Carpe Diem har en skikkelig lokal tur til Kroatia nå i oktober der vi blant annet skal være med å plukke oliven? Og at i Trevi, et av våre faste reisemål, står et oliventre som skal være mer enn 1000 år? Det er historie, det.
Vi slår samtidig et slag for vår nye tur til Nord-Kypros neste vår - her er det naturligvis olivenlunder der vi ferdes. Denne turen byr både på fine vandringer, lokale opplevelser på rad og rekke og det er mye inkludert.
For olivenbønder er det lite slaraffenliv å spore under bladkronene når innhøstingen tar til. Vi anbefaler virkelig å lese Andrea fra Carpe Diem sitt blogginnlegg for å utvide horisonten om hva som skjer fra innhøsting til tapping på flaske. Kanskje du får et nytt forhold til olivenoljen din? Det å utvide sin horisont er alltid nyttig🫒
|