Vår guide til en 11-dagers storbyferie i sakte fart  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hele dager i noen av Europas flotteste byer, naturskjønn seiling og middag på hvite duker hver dag – elvecruise gjennom syv land på Donau er som en storbyferie med MYE attåt.
Gro Bjørlykstøl Husmo, markedssjef i Escape

Solfylt ferd gjennom syv land og fem hovedsteder på Donau

På sesongens første elvecruise på Donau – gjennom syv land og fem hovedsteder – var vi tre damer fra markedsavdelingen her i Escape som var med om bord i skipet MS Vivienne.

Gro, Sara og Birgit fikk oppleve seilingen fra Wien til Bucuresti, og selv om vi kjenner godt til reisen «på papiret», er det noe helt annet å selv vandre rundt i byene og få flotte opplevelser servert hver eneste dag. Vi fordøyer og sorterer bilder ennå ...

Bare sjekk den spennende reiseruten 👇

Syv land og fem hovedsteder langs Donau / 11 dager

Land: Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria, Romania
Hovedsteder: Wien, Bratislava, Budapest, Beograd, Bucuresti

Se hele turprogrammet

Se noen smakebiter av hva vi fikk oppleve:

En vårdag i Wien

Vi sjekker inn på skipet i Wien, og der ligger det over natten. Så har vi faktisk hele neste dag til å utforske Wien, og med sine staselige kafeer, blomstrende parker og solfylte gater er det ikke vanskelig å fylle tiden.

Fargerike Hundertwasserhaus, mektige Stefansdomen, den livlige handlegaten Kohlmarkt og Den spanske rideskolen med de hvite Lippizanerhestene som titter ut av boksene sine ....

... og ikke minst har vi vært hos tradisjonsrike Figlmüller og spist en wienerschnitzel så stor at vi anbefaler restauranten å skaffe større tallerkener! Og alt dette opplever vi faktisk før selve elvcruiset i det hele tatt har begynt.

Det blomstrer i Bratislava

Neste morgen ser vi rett opp på den hvite borgen i Bratislava fra skipet. I dag skal vi nyte hovedstad nummer to på ruten. Og hvilken nydelig by!

Selv om Bratislava er en av Europas yngste hovedsteder, er den rik på både historie og sjarm. Det er liv på utekafeene, det blomstrer i bedene, iskremen er altfor fristende for å motstå og – ja, vi tenker at bildene taler for seg!

Les mer om turen
Jeg er ny i Escape, og dette er mitt første elvecruise. For en nydelig måte å reise på! Dette er jo opplevesesferie med lave skuldre.
Sara Løfv, digital markedsfører i Escape

Storslåtte Budapest

Når skipet legger til i Budapest rundt lunsjtider, har vi faktisk halvannen dag til å oppleve denne byen. Det er jo ikke langt unna en skikkelig storbyhelg!

Vi har vi blant annet vandret over broer, handlet litt i den enorme markedshallen, besøkt Helteparken, ruslet gatelangs i solskinn, gått på kattekafé – og ikke minst besøkt noen ærverdige kafeer med en takhøyde og utsmykning som kan ta pusten fra de fleste!

Og så er det selvsagt utseilingen fra Budapest, med en månesigd over de strålende opplyste bygningene langs Donau, et av de definitive høydepunktene. Det er mektig!

Jeg falt pladask for Novi Sad! Jovisst hjelper det at vi hadde strålende vær, men uansett synes jeg Novi Sad har mye å by på, med livlig sentrum, stille oaser, restauranter med utsikt – og egen bystrand.
Birgit Schmidiger, markedsavdelingen i Escape

Drømmedag i Novi Sad

Serbias nest største by er turens kanskje største overraskelse. En by vi knapt hadde hørt om før tar imot oss en solfylt lørdag med fargerikt lørdagsmarked, livlige gågater, nydelig sandstrand, kreativ gatekunst – og en festning med fantastisk utsikt over Donau hvor du kan spise eller ta en drink i solnedgangen.

Bystranda i Novi Sad ligger bare en fem minutters taxitur fra skipet. Forfriskende i varmen! Det oppsto for øvrig et spontant vennskap mellom Gro og en lokal sjarmør.

Du trenger ikke gå inn i kunstgallerier og museer for å få med deg kunstverk i Novi Sad. Veggmalerier er overalt. Og vi anbefaler en tur på festningen – en 20 minutters spasertur fra skipet – for å nyte utsikt og solnedgang.

Beograd – kontrastenes by

Storslått og rufsete, moderne vestlig med tydelige spor etter fortidens østblokk – Serbias hovedstad byr på kontraster.

Vi har ruslet i Beograds gater, spist lekre kaker og drukket kaffe på ærverdige gamle Hotel Moskva, sett utsikten over byen fra den grønne Kalemegdan-parken – og spist lunsj i det grønne med serbisk buffet.

Og for et sted! Litt utenfor sentrum ligger en nydelig restaurant ved vannet. Her serveres det lokale retter med serbisk musikk til – omgitt av blomster og sol gjennom grønt løvverk mens en påfugl (!) skvaldrer i trærne. En nydelig dag. Våre fantastiske reiseledere, Cathrine Asbjørnrød og Wenche Hvattum, passer på at alle har det bra.

Vi lærte mye underveis også...

... for vi hadde med journalistene Astrid Versto og Terje Svabø som foredragsholdere på cruiset, og det var populært! Knapt et ledig sete å oppdrive på deres fire foredrag underveis.

Se hvilke cruise de er med på

Seile gjennom Jernporten

– Denne dagen gleder jeg meg til! Det sa en av morgenfuglene som nyter morgenkaffe i loungen. Denne dagen skal vi seile gjennom Jernporten - kløften hvor Donau bryter gjennom fjellene mellom Romania og Serbia.

Og hvilken nydelig dag! Sola glitrer i Donau mens vi glir gjennom grønt landskap med små landsbyer langs bredden. På det smaleste er elven 150 meter bred med høye klipper på sidene, og et høydepunkt er å seile forbi Decebals steinansikt som er hogd ut i fjellet.

God stemning og lave skuldre på soldekk, bildene taler vel for seg.

Et glimt av Bucuresti

Den siste dagen av reisen får vi en liten smakebit av hovedstad nummer fem – Bucuresti i Romania. Godværet vi har hatt på hele turen har forlatt oss, og det velter inn litt gråere skyer og noen regndråper.

Bucurestis grå kommunistblokker i gråvær blir – ja rett og slett grått. Kombinert med Romanias voldsomme historie som vi får høre om fra lokalguiden, føles det egentlig ganske passende … Ceaușescus enorme palass, revolusjonsplassen med sin dramatiske fortid – her er det historie så det holder!

Kort oppsummert – det ble 11 dager med opplevelser, inntrykk og hyggelige folk. Anbefales på det sterkeste!

Se når turen går neste gang

Hvem reiser på elvecruise?

Vi tok en prat med noen av gjestene våre på Donau-cruiset. Hvem er de, hvorfor valgte de dette cruiset, og hva synes de om elvecruise?

Les mer

Vil du vite mer?

Les hele bloggen vår fra turen, så får du kanskje enda mer inspirasjon til å reise.

Les mer her

Lyst å oppleve denne reiseruten?

Vi har elvecruise gjennom seks og syv land på Donau både i 2024 og 2025:

5* elvecruise gjennom seks land på Donau – med Donaudeltaet

5. okt 2024 / 12 dager, 6. okt 2024 / 10 dager

Vi seiler med det flotte, flunkende nye skipet MS Amadeus Nova fra Bucuresti til Wien, og du kan velge mellom to varianter:

12 dagers tur: En hotellnatt i Bucuresti, ni netters cruise fra Bucuresti til Wien og en hotellnatt i Wien.
10 dagers tur
: Ni netters cruise fra Bucuresti til Wien.

 • 6 utflukter inkludert
 • Helpensjon om bord – drikke til middag er inkludert
 • Astrid Versto og Terje Svabø er med som foredragsholdere

✈️ Fly fra Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim

Les mer

Syv land og fem hovedsteder langs Donau

30. mars, 9. april 2025 / 11 dager

Dette er elvecruiset som vi var med på, og det går med 4* skipet MS Vivienne.

 • 10 netters elvecruise
 • Helpensjon om bord – drikke kommer i tillegg
 • Seks utflukter inkludert
 • Astrid Versto og Terje Svabø er med som foredragsholdere på avgangen 30. mars

✈️ Fly fra Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim

Les mer

5* elvecruise gjennom syv land på Donau – med Donaudeltaet

24. juli 2025 / 12 dager

Seil mellom Wien og Bucuresti, og på dette cruiset får du også utforske Donaudeltaet, som har det tredje største biologiske mangfoldet i verden.

 • 8 netters elvecruise
 • 1 natt på hotell i Wien, 1 natt på hotell i Bucuresti med middager og byrundtur
 • Fire utflukter inkludert
 • Helpensjon om bord, drikke til middag er inkludert

✨ MS Amadeus Nova er helt nytt og lekkert, skipet blir sjøsatt nå i 2024.

Les mer

Se alle våre elvecruise på Donau

Les mer

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du tidligere har reist med oss eller har meldt deg på nyhetsbrev. Meld deg av vårt nyhetsbrev.

Escape Travel AS, Fredrik Selmers vei 6, 0663 Oslo