Myter, mystikk og middelalderbyer  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Det er helt på sin plass at Transilvania omtales som Europas eneste eksotiske destinasjon.
Trond Aspaas, reiseleder

Ukas utvalgte temareise:

Transilvania – Europas virkelige eventyrland

/ Myter, mystikk og middelalderbyer

22. sep 2023 (få ledige) / 8 dager / Reiseleder: Trond Aspaas

Transilvania i Romania er kanskje mer innhyllet i mystikk enn noe annet sted. Det er kanskje ikke så rart – her troner gamle slott i skogene, tusenvis av brunbjørner flakker rundt i fjellene, her fins det til og med en forhekset skog – og utallige legender. Som den om Dracula, du vet. Vi skal komme tilbake til den.

Les mer

Her er noe av det du kan få oppleve:

/ Bønder og barokk

De første dagene har vi base i middelalderbyen Sibiu. Vi skal vandre i labyrinter av brosteinsbelagte gater og barokke torg.

Hvordan er livet på landsbygda her, med barsk natur og store bestander av bjørn, ulv og gaupe i skogen og fjellene? Vi besøker en gjeterfamilie og får et innblikk i livet deres. De serverer oss også lunsj, vi får smake på lokal vin – og det som sterkere er.

Vi besøker også bønder og lokale håndverkere – og da blir det også reise med veterantog, trukket av damplokomotiv!

/ Sighisoara Draculas fødeby

Denne lille, fargerike festningsbyen er kanskje mest kjent på grunn av Dracula. Altså ikke vampyren fra Bram Stokers roman, men den historiske personen som vampyren (muligens) var inspirert av. I hvert fall deler de navn.

Fyrst Vlad Tepes ble født i Sighisoara i 1431, og han ble også kalt Dracula «Dragens sønn» etter sin far, som var medlem i Drakeordenen. Vampyr var han ikke, men han var en særdeles brutal og blodig hersker, som skal ha spiddet tusenvis av mennesker på påler.

Kanskje løp han som barn gjennom disse gatene? I dag er det uansett fargerik idyll som råder her – heldigvis!

/ Spise som grever – bokstavelig talt

Vi skal spise både hos bønder og grever på denne turen, og det er grev Tibor Kalnoky som inviterer oss til sitt gamle jaktslott i Miclosoara. Hans familie styrte store landområder fra middelalderen og til kommunistene tok over etter 2. verdenskrig.

Etter Ceausescus fall i 1989 var det meste av hus og slott ødelagte, men jaktslottet er nå renovert – og det er her vi skal få spise en treretters lunsj.

Se hele turprogrammet
... helt på kanten av et forrykende stup ... med tidvis en dyp rift der det er en kløft [med] sølvtråder der elvene slynger seg i dype kløfter gjennom skogene.»
Beskrivelsen av Draculas slott i Bram Stokers roman

/ Draculas slott

Vi tilbringer noen dager i Brasov, en av Romanias største byer – og en av utfluktene våre er til den lille byen Bran, med sitt verdensberømte slott. Det var ikke her «virkelighetens Dracula», grev Vlad Tepes, bodde (men muligens var han innom på besøk).

Men det er sannsynligvis dette slottet som inspirerte Bram Stoker da han skrev om vampyren Dracula. Beskrivelsen av slottet og tegningen i førsteutgaven av romanen ligner veldig på Bran Castle, og det er ikke noe annet slott i Transilvania det muligens kan være.

🏰 Inne i slottet er det skjulte passasjer, bjørnefeller på gulvet, dype vindusnisjer hvor du kan nyte utsikten, tunge og mørke møbler, og et bibliotek med en hemmelig dør... Det er bare å sette fantasien i sving!

/ Bucuresti – Østens Paris

Vi avslutter reisen i hovedstaden Bucuresti, byen som med sine elegante bulevarder, smijernsbalkonger og store parker kan minne om Paris. Vi skal besøke Villa Primaverii, hvor diktator Nicolae Ceausescu bodde til regimets fall i 1989. Innredning, møbler og klær står som den gang – og du får et innblikk i luksuslivet deres.

Og selvsagt skal vi ha en hyggelig avskjedsmiddag!

Les mer

/ Hilsen fra reiseledern

Det er Trond Aspaas som er reiseleder på denne turen, og snakk om kjentmann – i 20 år har han hatt Transilvania som sitt spesialområde. Hør hva han har å si:

– Transilvania treffer oss besøkende på en måte som få andre regioner i Europa. Særegen, vakker natur med severdigheter og historiske byer som har klart å holde på sitt middelalderpreg.

Men det er befolkningen, som hovedsakelig består av rumenere, szekely (etniske ungarere) og romanifolket, som er limet og dynamikken i denne smeltedigelen. Det er derfor helt på sin plass at regionen omtales i media og blant reisevante som Europas eneste eksotiske destinasjon.

Nå er det kun få ledige plasser igjen.

Bli med Trond til Transilvania

Se alle våre temareiser

Les mer

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du tidligere har reist med oss eller har meldt deg på nyhetsbrev. Meld deg av vårt nyhetsbrev.

Escape Travel AS, Fredrik Selmers vei 6, 0663 Oslo