Fra Romerriket til romantisk reisemål  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Rhinen – en flytende hovedvei gjennom tidene

/ Fra handelsrute til romantisk reisemål

Når du sitter på dekk på elvecruiseskipet med et glass duggfrisk Riesling i hånda og seiler gjennom et eventyrland med borger og slott, er det lett å se bare idyll og vakker natur. Men det er faktisk fortidens hovedvei vi reiser langs. Her er det spor etter både Romerriket, den industrielle revolusjonen og fortidens handelskontroll. La oss se litt på Rhinens historie:

/ Blått bånd gjennom «halve Europa»

I uminnelige tider har elven vært en naturlig grense mellom kulturer og folkeslag, men den har også bundet folk sammen. Med sine 1230 km gjennom seks land – Sveits, Østerrike, Tyskland, Frankrike, Luxembourg og Nederland – har Rhinen bundet sammen byer og handelssteder.

Da Romerriket var på høyden, var Rhinen en naturlig barriere mot fiender, og romerne opprettet festningsverk og garnisoner langs den nordlige grensen av riket sitt for å beskytte mot germanske stammer. Men de drev også handel langs elven. Blant annet romersk vin ble fraktet nordover – dette var før de begynte å dyrke vindruer langs Rhinen selv i middelalderen.

Prøv et 5* elvecruise på Rhinen

/ Mitt skip er lastet med ...

I middelalderen ble Rhinen en viktig handelsrute mellom Nordsjøen og de sveitsiske alpene.

Om du hadde seilt på Rhinen i middelalderen, hadde du nok vært vitne til en travel hverdag. De fruktbare markene langs elven produserte korn som ble sendt nedover elven, skip kunne være lastet med Riesling-vin av høy kvalitet, tømmer, salt fra saltgruvene i Schwartzwald, stoffer og klesplagg fra tekstilindustrien i Köln og Strasbourg, stein til bygging av byer, og husdyr som kyr, sauer og griser på vei til markedet, eksotisk krydder og silke som kom hele veien fra Asia – for å nevne noe.

/ Fortidens bomstasjon

Flere borger og slott ble bygd langs Rhinen både for å beskytte, men også for å kontrollere handel og kreve inn skatter og avgifter. Marksburg, som ligger over den lille byen Braubach, er den best bevarte borgen. Siden 1100-tallet har den både beskyttet den lille byen – og sørget for at passerende har betalt for seg. Som en fortidens bomstasjon der, altså.

Livet i en ridderborg

Hvordan var det å bo i en ridderborg i middelalderen?

Les mer på bloggen vår

/ En forvandlet elv

Utover på 1800-tallet skjøt industrialiseringen fart, og det skulle forandre Rhinen for alltid. For et par hundre år siden var den øvre delen av Rhinen mye videre og villere enn i dag. Et nettverk av bekker og myrland, fullt av insekter og frosker, fugl og fisk. Det manglet ikke på biologisk mangfold, men særlig praktisk var det ikke i den nye tid.

Dermed ble det kanskje største konstruksjonsprosjektet i tysk historie satt i gang – for å temme, forme og kontrollere elva. Fra Basel til Worms ble elva hele 75 km kortere, den ble også smalere og rettere, noe som innebar at den øvre delen av elva ble lettere å navigere med båt. Det ble også bedre å bo langs Rhinen. Tidligere ble landsbyer og byer langs elva stadig oversvømt, men med det nye, permanente elveløpet ble det tidligere sumplandet godt jordbruksland.

Bobler og historiske byer på Rhinen

En kulturreise – med alt av mat og drikke inkludert.

Les mer

/ Romantikken blomstrer

Utover på 1800-tallet kom romantikken for fullt innen kunsten, og lanskapet langs Rhinen er vel som skapt for romantisk inspirasjon! Med sine frodige vinmarker, idylliske landsbyer med borger og slott på toppene er det ikke rart at kreative sjeler fant mat for sjela her.

Romantiske Rhinen ble et begrep, og myter og folklore blomstret opp – og flere av dem lever i dag. Hvem har vel ikke hørt om Lorelei, sirenen som lokket sjøfolk med sin vakre sang?

/ Elvecruise da og nå

Om du tenker at elvecruise på Rhinen er noe relativt nytt, tar du feil! De bemidlede i Europa lot seg friste av diktere, forfattere og kunstnere som malte og skrev om dette eventyrlige landskapet. Så allerede på 1800-tallet seilte dampbåter og hjuldampere på Rhinen med turister, og Rhinen ble sett på som en viktig destinasjon for unge aristokrater og fra overklassen som var på dannelsesreise for å lære mer om kultur i Europa.

I dag er Rhinen fremdeles viktig for både handel og transport, men det er ikke lenger den hovedveien den en gang var. Nå er ikke minst turisme blitt viktig, du trenger heldigvis ikke lenger tilhøre overklassen for å reise på et elvecruise. De siste par tiårene har populariteten for elvecruise nærmest eksplodert! Moderne elvecruiseskip seiler langs Rhinen, og kanskje er det du som er om bord i et av dem neste år?

🚢 Velg ditt Rhinen-cruise:

Få billetter igjen!

Håper du kommer på Reisemekka 4. desember – Norges triveligste reisemesse?

Bestill billett her

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du tidligere har reist med oss eller har meldt deg på nyhetsbrev. Meld deg av vårt nyhetsbrev.

Escape Travel AS, Fredrik Selmers vei 6, 0663 Oslo