EKSTRA-AVGANG: Første tur nesten utsolgt på et døgn  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Ekstra-avgang!

Da vi la ut turen «Smaken av Istanbul» med matskribent Vidar Bergum nå denne uka, ble den nesten utsolgt før det var gått et døgn! Da kastet vi oss rundt og satte opp en avgang til, så sikre deg plass – mens det ennå er plasser igjen.

Les mer om turen under 👇

Vi fikk smake utrolig mye god tyrkisk mat, og matkurset var flott. Fin gruppe. I det hele tatt en fantastisk tur!
Deltaker på fjorårets tur til Istanbul

Smaken av Istanbul

/ Mat- og kulturreise med Vidar Bergum

12. sep (ekstra-avgang), 26. sep (3 ledige) / 6 dager

For den matglade reisende er dette rene drømmeturen! Vi skal oppdage en av verdens mest spennende matbyer – og vi har med vår egen smaksguide på reisen.

Matskribent og forfatter Vidar Bergum skal guide oss gjennom de enorme matmarkedene, plukke ut de beste råvarene, og sammen med ham skal vi lage de herligste retter med krydderdufter og smaker som ganske sikkert kommer til å leve videre i både hverdags- og søndagsmiddagene dine i lang tid framover...

🕌 Vi skal selvsagt også på sightseeing i det historiske Istanbul, hvor blant annet Hippodromen, Den blå moské og Hagia Sofia står på lista – og Vidar tar oss også med til «sitt» nabolag, hvor turister flest ikke finner veien.

❗Det er kun 20 plasser på denne turen.

Les mer
Fantastiske restauranter som var håndplukket av Vidar Bergum, svært høy kvalitet. Lokal reiseleders innsats, kunnskap, engasjement og kreativitet i kombinasjonen kulinariske og kulturelle opplevelser var også meget bra.
Gjest på fjorårets tur

/ Hvem er Vidar Bergum?

Vidar er matskribent og en matglad fyr som bor i Istanbul, han driver bloggen Et kjøkken i Istanbul og har gitt ut tre kokebøker, Hummus & granateple, Aubergine & tahini og Nydelig! Spennende mat full av smak, med vegetarisk mat. (Cappelen Damm).

Vidar er selvsagt vel bevandret på Istanbuls markeder, og selv om du har opplevd det eldgamle markedet Grand Bazaar og Kryddermarkedet før, blir det en helt annen opplevelse med en kjentmann som vet hvor godbitene finnes...

Lyst å være med?

🍲 Prøv en av Vidars oppskrifter:

/ Aubergine med kjøttfyll

På tyrkisk kalles denne retten Karnıyarık, og dette er ordentlig hjemmelagd kosemat av beste slag. Her snakker vi silkemyk aubergine fylt med en nydelig kjøttsaus. Herlig hverdagsmat!

DU TRENGER:

 • 5 (ca. 1-1,2 kg) aubergine, av den lange smale typen om mulig
 • vann
 • 2+5 ss (totalt ca 1 dl) olivenolje, jeg bruker en mild extra virgin
 • 1 stor løk, finhakket
 • 5 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ts tørket oregano
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber), (kan sløyfes)
 • 500 g kjøttdeig
 • 800 g hakket tomat, frisk eller hermetisk
 • 1 bunt bladpersille, (uten tykke stilker), hakket
 • 5 skiver tomat, og/eller noen biter av paprika
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU:

 • Skrell halvparten av skallet av auberginene. Ha auberginene i en stor bolle med lettsaltet vann. Legg en asjett eller liknende over så auberginene holdes godt under vannet og la stå i 30-40 minutter. Press ut litt væske og tørk auberginene godt etterpå. Har du ikke tid kan du hoppe over dette punktet og bare salte auberginene litt.
 • Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 • Lag kjøttsausen ved å frese løk på medium/lav varme i en tykkbunnet kasserolle eller en stor stekepanne til løken er myk men ikke har fått farge, 10-15 minutter. Rør om ofte så ikke løken blir brun eller brent. Ha så i hvitløk, oregano og tyrkiske chiliflak (om du har) og fres videre i ett minutt. Ha i kjøttdeig og hakk den godt opp. Når kjøttet er gjennomstekt, ha i 600 g hakket tomat (se tips nedenfor), 1 dl vann, bladpersille og litt salt og pepper. Bland godt, kok opp og la stå og putre i minst 10-15 minutter, gjerne lenger (ha i så fall på lokk så det ikke koker for mye inn). Rør om av og til.
 • Bland den resterende (200 g) hakket tomat med 2 dl vann og litt salt. Kjør med stavmikser eller blender til det er som passata/tomatjuice.
 • Fordel auberginene i en langpanne og bland inn olivenoljen godt. Sett i stekeovnen og la stå i 25 minutter, men vend på auberginene etter et kvarters tid.
 • Skjær et snitt på langs i auberginene, som om det var en baguette, men la det være igjen en centimeter eller to i hver ende. Bruk to skjeer til å presse kantene fra hverandre så du får en slags båt. Auberginene vil få en mer fremtredende pæreform, så legg de gjerne annenhver vei så plassen i panna utnyttes, det gjør i alle fall jeg.
 • Fyll åpningen med kjøttsausen. Ha over skiver av tomat og/eller paprika. Jeg brukte chili da jeg tok bildene (hadde ikke annet i kjøleskapet), men det vil jeg ikke anbefale – de tørker inn. Tøm tomatsausen du lagde i steg 4 rundt i panna.
 • Sett tilbake i ovnen og stek til auberginen er helt myk, 30-40 minutter. Server varm, gjerne med et dryss fersk finhakket bladpersille over.

Oppskrift fra boka Hummus & granateple: Mat fra Tyrkia og Midtøsten

/ Hør Vidar fortelle om turen

I fjor hadde vi Vidar Bergum her i studio hos oss for å fortelle om Istanbul-turen og hva de som ble med kunne forvente. Turen i fjor var fulltegnet, og de som kom tilbake var riktig så fornøyde.

Årets tur er stort sett den samme, så her er det inspirasjon å hente!

Se sendingen her

Flere velsmakende turer:

Toscana – en reise for alle sanser

25. april (få ledige), 5. sep, 3. okt / 8 dager

Les mer

Trevi i Umbria – Italias grønne hjerte

25. mai (få ledige), 7. sep / 5 dager

Les mer

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du tidligere har reist med oss eller har meldt deg på nyhetsbrev. Meld deg av vårt nyhetsbrev.

Escape Travel AS, Fredrik Selmers vei 6, 0663 Oslo